Op donderdagavond 30 januari 2025 werd de biografie van Anna Schapira in een volle zaal van Lokaal Bloemstraat gepresenteerd. Pauline van Zweden (voorzitter van Arent thoe Boecop) presenteerde deze avond.
Willem van Norel gaf aan het begin van de avond een boeiende lezing over het leven van Anna Schapira. Vervolgens werd de auteur van het boek toegesproken door Bert Jan Hartman (hij las de toespraak voor van de door griep gevelde prof. dr. Johannes Houwink ten Cate), door dr. Ad van Liempt (journalist, televisieprogrammamaker en auteur van vele boeken over de Tweede Wereldoorlog), door Hans Peeper (overlever van Bergen-Belsen) en door burgemeester Jan Nathan Rozendaal.
Willem van Norel sloot de avond af met een dankwoord, waarna hij de eerste exemplaren uitreikte aan Sonja van den Hurk-Grootkerk (een goede bekende van Anna Schapira) en Hans Peeper.

Bij de start van het herdenkingsjaar 80 jaar vrijheid hebben alle leden van Arent thoe Boecop de biografie van Anna Schapira (gratis) ontvangen. Anna was de enige van de Joodse gemeenschap van Elburg die terugkeerde uit de concentratie- en vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Willem van Norel heeft de afgelopen twee jaar diepgravend historisch onderzoek gedaan naar het bewogen leven van Anna Schapira. Hij maakte gebruik van een uniek geluidsinterview, hij kreeg een aantal unieke brieven in handen en hij vond uiteindelijk het persoonlijke archief van Anna Schapira in Jeruzalem.

Als een blijvende herinnering aan 80 jaar vrijheid krijgen ook alle eindexamenleerlingen van de drie scholen voor voortgezet onderwijs in Elburg de biografie als een geschenk.

Bart Wallet, Ad van Liempt, Johannes Houwink ten Cate, Hans Peeper en Anneke de Reuver vormden het team van meelezers. De opmaak van het boek is gedaan door Lusine Grigoryan. Het omslag van de biografie is ontworpen door Nicolien van Norel.

Het voorwoord van de biografie van Anna Schapira is geschreven door prof. dr. Bart Wallet, hoogleraar Joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef over de biografie van Anna Schapira:
Dankzij een aantal unieke egodocumenten, brieven en interviews uit verschillende periodes van het leven van Anna Schapira was Willem van Norel in staat om deze geschiedenis vast te leggen. Hij laat zien hoe haar levensgeschiedenis voor een periode samenvloeit met het verhaal van Elburg en de nadagen van het Joodse leven in het stadje. Het is een verhaal van geluk en samenleven van burgers met heel verschillende achtergronden, maar ook een verhaal van angst, vervolging en pijnlijke herinneringen.